Vakantiehuis "De Heksenketel" Neuwerk.
 

Sportmogelijkheden in de omgeving
Vissen, Fietsen, Mountainbiken, Paardrijden, Zwemmen, Wandelen, Skiën, Snowboarden en Schaatsen.

Direkte omgeving:

Neuwerk is een oud mijnwerkdorpje, een zogenaamd Hutteort. Er stond lang geleden een ijzergieterij midden in het dorp  waar de ijzererts gesmolten werd uit het erts dat uit de mijnen kwam .Het dorp is ongeveer 600 jaar oud, ligt in het dal van de bode en ligt een kilometer van de doorgaande wegen.

Voorde ijzerindustrie en later ook de winning van Diabas, een zeer harde steensoort, werd een spoorlijntje het dal in aangelegd. In onze tuin staat nog een mijnkarretje waarmee het erst uit het dal naar Rubeland werd vervoerd.

Het dorp ligt aan de handelsroute die lang gelden over de hoge delen van de Harz liep. In Neuwerk moesten de karren door de bode , later over de brug en weer aan de andere kant van het dal omhoog. Ons huis was een zogenaamd "Pferdenwecksel Station", door de toenmalige graaf opgericht om extra paarden voor de karren te spannen om de zwaar beladen karren omhoog te trekken na het oversteken van de Bode voor ons huis.

De originele stal is er nog met de bestrating van 300 jaar geleden.




 

Elbingrode, De stad Elbingerode is sinds 2010 een deel van de Gemeente Oberharz am Brocken en ligt in de Harz driehoek Braunlage, Wernigerode en Blankenburg. Vanaf de dertiende eeuw werd in Elbingerode en omgeving Ijzererts en Pyriet gedolven en in de open mijnen vooral Kalk. Na de 2e wereldoorlog viel het gebied toe aan de DDR. Door de mijn bouw is het niet verwonderlijk dat Elbingerode tegenwoordig enkele bezienswaardigheden heeft die met het verleden te maken hebben. Zo is de voormalige mijn "Buchenberg" die nu dienst doet als bezoeker bergwerk een bezoek meer dan waard. Elbingerode is een stad met veel vakwerkhuizen, een mooie oude houten kerk, een monumentale apotheek en een oude brouwerij. Op de vele vakantiegangers oefent het met bronwater gevulde natuurbad een grote aantrekking kracht uit.

Rübeland, Tussen Rübeland en de naburige stad Elbingerode werd in de middeleeuwen begonnen met het afgraven van ijzererts en kalk. De afgraving van kalk gaan zelfs nu nog door en is één van de laatste overblijfselen van de eens zo bloeiende mijnbouw in de Harz.

In de zestiende eeuw werd de eerste druipsteengrot van Rübeland ontdekt, Baumannshöhle. De tweede grot werd in 1866 gevonden, Hermannshöhle. Beide druipsteengrotten zijn belangrijk voor het toerisme in Rübeland. Sinds 2004 heeft Rübeland officieel de bijnaam "Höhlenort". De beroemde Johann Wolfgang von Goethe bezocht Baumannshöhle (wetenschapper, toneelschrijver, romanschrijver, filosoof, dichter, natuuronderzoeker en staatsman )  In HermannsHöhle zijn fossielen van de holenbeer gevonden. De Höhlen van Rübeland zijn het hele jaar te bezoeken, maar uitsluitend onder begeleiding van een Duits sprekende gids. "Gluckauf !"

Tussen Rübeland en Wendefurth ligt de grootse stuwdam van Noord-Duitsland met parallel daaraan de grootste attractie van de omgeving, de "TITAN-RT" een hangbrug van 458,5 meter lang en 100 meter hoog. U wandelt over het Bode-stuwmeer naar de overkant met een prachtig uitzicht op de stuwdam en het Rappbodedal. De filigrane touwconstructie werd in het voorjaar van 2017 voltooid en klauwt zich aan beide zijden van de vallei vast in de leisteen rotsen met een enorme trekkracht van 947 ton. Vier hoofdophangkabels met een diameter van 65 mm vormen de ruggengraat van de 120 ton wegende constructie. Bovendien wordt de brug met 2 stabilisatiekabels in vorm gehouden - en in positie bij hogere windsnelheden. De catwalk (rooster), 120 cm breed, is over de gehele lengte bekleed met een 130 cm hoge reling en wordt aan de zijkanten afgesloten met RVS netten

Terug naar Home